Neden? Nüfusu az olan köy okullarında bir veya iki öğretmen bulunuyor. Öğretmenlerin hem mesleki anlamda hem de kişisel ve sosyal anlamda paylaşımda bulunabilmeleri, meslektaşları ile etkileşim halinde kalabilmeleri neredeyse imkansız hale geliyor. Bu durum, yıl boyunca öğretmenlerin motivasyonlarında önemli bir düşüşe yol açarken, farklı deneyimlerden beslenerek ilerlemelerine de engel oluyor. Tüm bu gerçeklerle karşı karşıya kalan öğretmenlerin köyde yaşamın getirdiği zorlukları aşmalarına destek olmak için yerel topluluklar oluşturmanın gerekli olduğunu düşünüyoruz.
Nasıl? Öğretmenlerin kendi aralarındaki dayanışmayı artırarak iletişim halinde kalabilecekleri, birbirlerinden öğrenme pratiklerinin çoğalacağı, ihtiyaç duydukları konularda eğitimler alarak gelişebilecekleri Öğretmen Toplulukları Programını yürütüyoruz. Bu programın uzun vadeli amaçları; okullarda ihtiyaç duyulan bir ya da birkaç konuda öğretmenlerle beraber projeler geliştirmek, uygulanan projelerin süreçlerini belgeleyerek Türkiye’deki diğer köy okullarına örnek olabilecek uygulamaları köy öğretmenleri ile paylaşmak ve sürdürülebilir bir öğretmen topluluğu modelinin geliştirilmesini sağlamak.
Neler Yapıyoruz? Köy ilkokullarındaki öğretmenler ile ayda bir kez Öğretmen Buluşmaları düzenleyerek bir araya geliyoruz ve öğretmenlerin ihtiyaç duydukları öncelikli konularda eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitimlerin içerikleri; zaman yönetimi, sınıf yönetimi, okula aidiyet, çocuk gelişimi ve öğrenme, öz farkındalık, köyde yaşam becerileri, hikaye anlatıcılığı, görsel sanatlar, oyun gibi hem öğrenme yöntemlerine yönelik konulardan hem de öğretmenlerin kişisel gelişimlerine katkı sunabilecek konulardan oluşuyor. Önümüzdeki dönemlerde Öğretmen Topluluklarını uyguladığımız bölge sayısını artırmak için çalışmalarımız sürüyor.
Öğretmen Toplulukları Programımızı Hangi Bölgelerde Uyguluyoruz?
2020-2021
Harran İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (Şanlıurfa)
Orhaneli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (Bursa)
Pervari İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (Siirt)
Siverek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (Şanlıurfa)
Suruç İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine (Şanlıurfa)
Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Siirt İl Milli Eğitim Müdürlüğü
2019-2020
Harran İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (Şanlıurfa)
Vezirköprü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (Samsun)
Pervari İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (Siirt)
Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Siirt İl Milli Eğitim Müdürlüğü
2018-2019
Çınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (Diyarbakır)
Harran İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (Şanlıurfa)
2017-2018
Harran İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (Şanlıurfa)
Bayburt İl Milli Eğitim Müdülüğü
Sonuç
Programın okul-aile-köy ilişkilerine olan katkısı çerçevesinde, öğretmenler ve öğrencilerin okula bağlılıkları güçlenirken, öğretmenlerin velilerle daha sık iletişim kurma çalışmaları hem öğrencilerin başarı oranlarına yansıdı hem de öğretmenlerin köy halkı ile olan ilişkilerini güçlendirdi. İzleme - değerlendirme çalışmalarımız sonucunda, bir aile gibi olduğumuz öğretmenlerimizden aldığımız geri bildirimler, yürümekte olduğumuz yola olan inancımızı daha da arttırdı.
Öğretmen Topluluklarımızdan, yıl sonunda köy şenlikleri düzenlemek fikri çıktı ve şimdiye dek üç tane köy şenliği düzenledik. Köy halkı, çocuklar, KODA Ailesi ve gönüllüler ile birlikte bu şenlikleri; 2017-2018 döneminde Şanlıurfa/Harran’da, 2018-2019 döneminde ise Şanlıurfa/Harran ve Diyarbakır/Çınar’da gerçekleştirdik. Bu şenliklerde neler yoktu ki… Çocukların öğretmenleri ile hazırladıkları gösterileri, erbane ritim atölyesi, makrome atölyesi, resim atölyesi, açık hava oyunları ve tabii ki birlikteliğimizin verdiği coşkuyla yapılan hazırlık heyecanları… Mutluluktan yorgunluklarımızı bile hissetmediğimiz, kalbimiz kıpır kıpır geçen şenliklerimizi yinelemek için pandemi koşullarının düzelmesini dört gözle bekliyoruz.