6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri sonrasında planlanan bir afet sonrası destek programıdır. Program, 2023-2024 eğitim-öğretim yılından itibaren her yıl afet bölgesine atanan farklı sınıf öğretmenleriyle birlikte uygulanmaktadır. Temel amacı, meslek yaşamının başındaki öğretmenlerin görev yaptığı deprem bölgesindeki köylerde eğitimin bütüncül ve sürdürülebilir biçimde iyileştirilmesidir.
Deprem bölgesindeki köylerde görev yapan, mesleğinin ilk yıllarındaki köy öğretmenlerini deneyimli mentor öğretmenlerle buluşturuyoruz.
Program kapsamında, mesleklerinin ilk üç yılında olan köy öğretmenlerinin; köy ve kırsal mahallelerde öğretmenlik deneyimi olan mentor öğretmenlerden mentorluk almalarını sağlıyoruz.
Katılımcı öğretmenler aracılığıyla, ailelerin iyi olma hâlini desteklemeyi, aile içi iletişimi ve okul–aile etkileşimini güçlendirmeyi; ebeveynleri çocuk gelişimi konusunda bilgilendirmeyi hedefliyoruz.
Öğretmenlerin çocukların sosyal ve duygusal öğrenme becerilerine dair farkındalık kazanmalarını, bu becerilere yönelik iyi örnek uygulamaları öğrenmelerini ve kendi pratiklerine dahil etmelerini önemsiyoruz.
Çocukların sosyal beceriler ile duygularını anlama ve yönetme potansiyellerini geliştirmelerini amaçlıyoruz. Bu kapsamda, sosyal ve duygusal öğrenme üzerine teorik ve uygulamalı eğitim alan öğretmenler, kendi sınıflarında öğrencilerinin bu becerilerini desteklemek üzere yapılandırılmış bir eğitim programı uyguluyorlar.
Mentorluk Faaliyetleri
Katılımcı öğretmenler, programın ilk döneminde birebir; ikinci döneminde ise grup mentorluğu buluşmaları gerçekleştiriyor. Buluşmalar, her mentor ve mentinin birlikte belirlediği gün ve saatte, çevrim içi ve düzenli aralıklarla yapılıyor. Mentor öğretmenler, süreç boyunca KODA’nın eğitmenleri tarafından çevrim içi destek buluşmaları ve süpervizyonlarla destekleniyor.
Öğretmenlere Yönelik Sosyal ve Duygusal Öğrenme (SDÖ) ve Etkili Okul-Aile İlişkisi Kurma Eğitimleri
Mentor öğretmenlerle gerçekleştirdiğimiz eğitim kampında, afet sonrası dönemin etkileriyle başa çıkma becerilerini güçlendirmek amacıyla mentorluk, SDÖ ve etkili okul-aile ilişkisi eğitimleri veriyoruz.
Menti öğretmenlerle gerçekleştirilecek eğitim kampında ise deprem bölgesi ve çevresinde nitelikli eğitimi destekleyecek temel içerikler ile SDÖ ve etkili okul-aile ilişkisi eğitimleri sunuyoruz.
Mesleğinin ilk yıllarındaki öğretmenler, kış kampında hem SDÖ hem de etkili okul-aile ilişkisi eğitimlerini alacaklar.
Katılımcı öğretmenler, yıl boyunca çevrim içi destekleyici eğitimlerle sürece devam ediyor.
Aile Eğitimleri
Programa katılan öğretmenler aracılığıyla, deprem bölgesindeki aileler etkili okul-aile ilişkisi eğitimlerine katılıyor.
Çocuklarla Sosyal Duygusal Öğrenme Eğitimleri
Deprem bölgesindeki sınıflarda bulunan çocuklar, katılımcı öğretmenler tarafından uygulanan SDÖ eğitimlerine katılıyorlar.