Afet döneminde KODA’da neler oldu, dayanışma içinde neler yaptık ve yapıyoruz?

KODA olarak her zaman bütünsel ve uzun vadeli çalışmaların önemini bilen ve buna odaklanan bir topluluk olduk. Biliyoruz ki yaşadığımız felaketin yaralarını sarmak zaman alacak. İhtiyaçları doğru tespit etmek, kalıcı etki için en kilit nokta. 

Biz de KODA ekibi olarak 5-7 Nisan tarihlerinde; Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantep’teydik. Bölgedeki köylerin durumunu öğrenmek için İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, öğretmenler, bakım verenler, muhtarlar gibi eğitime temas eden farklı kişi ve kurumlarla görüşmeler yaptık. Ardından köylerdeki öğretmenlerin, çocukların ve bakım verenlerin afet sonrası süreçte desteklenmesi için mevcut ihtiyaçlar üzerinden yeni çalışmalarımızı tasarladığımız bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştayın çıktılarını yakında sizlerle de paylaşacağız. 

Bu resim için metin sağlanmadı

Hep birlikte, dayanışma içinde, köyde eğitimin geleceği için çalışmaya devam edeceğiz. Hepimize tekrar geçmiş olsun.

Afet döneminde KODA’da neler olmuştu, dayanışma içinde neler yaptık ve yapıyoruz?

  • Afetin yaralarını sarmak için dayanışma konseri düzenleyen Gazapizm, 16 Mart’ta verdiği konserin gelirlerini bize bağışladı. Konserde; Göksel, Haluk Levent, Ceza ve Melike Şahin konuk sanatçılar olarak sahnedeydi. Gazapizm’e; konuk olan sanatçılara; Beşiktaş Kültür Merkezi A.Ş. (BKM)’ne ve konsere gelen değerli dinleyicilere çok teşekkür ediyoruz. Köyde eğitimin geleceği için dayanışma içinde bir aradayız! Birlikte çok daha iyi hissediyoruz.
Bu resim için metin sağlanmadı
  • Depremin ilk gününden itibaren topluluğumuzdaki öğretmenler, bakım verenler, öğretmen adayları ve gönüllülerden oluşan 665 kişiyle görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerin ardından “6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri: Köylerde Durum Ne?” bilgi notunu 20 Şubat tarihinde yayınladık. Eş Direktörlerimizden Gökçen Karaman, Eğitim 360° (52): Deprem Bölgesinde ve Göç Edilen İllerde Eğitim yayınına; Menekşe Canatan da TRT Radyo 1’de yayınlanan Gecenin İçinden  programına katılarak bilgi notumuzu anlattı. Ekibimizden Araştırma ve Savunu Koordinatörü Okan Pala ve Proje ve İçerik Geliştirme Koordinatörü Lale Hanöz Arkitera.com’a “Afet Sonrası Gözden Kaçan Potansiyel: Köyler” isimli bir yazıyla katkı sundular.  Aposto’da yayınlanan eğitim hâli’nin “afet döneminde köyde eğitim hâli” isimli bültenine de Araştırma ve Savunu Koordinatörümüz Okan Pala’nın yazısıyla konuk olduk.
  • Eğitim Danışmanımız Cavit Yeşildağ, Eğitim 360° (51): Çocuklar ve öğretmenler odağında deprem sonrası psikososyal destek programına katıldı. 
  • İhtiyaçlar çok farklı ve değişken. Değişen koşul ve ihtiyaçları daha iyi tespit edebilmek için bölgeden öğretmenlerle iletişimimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Görüşme yaptığımız öğretmenlerden duyduklarımız;

– Deprem sonrası öğretmenlerin yaşadığı stres, kaygı ve korkular, psikososyal destek ihtiyacını ortaya çıkarıyor.

– Öğretmenlerin acil ihtiyaçları arasında evlerine dönmek, güvenli bir yerde kalmak ve temel ihtiyaçlarını karşılamak yer alıyor.

– Deprem sonrası öğrencilerin etkinliklere katılımında sorun yaşaması, öğretmenlerin öğrencilerine faydalı olma konusunda endişelerini arttırıyor. 

  • Dayanışma içinde olmak hepimize iyi geliyor. 17-19 Mart tarihleri arasında programlarımızın yaygınlaşmasına destekte bulunan paydaşlarımız olan; Mentor öğretmenlerimiz, Öğrenme Yolculukları programımızda yer alan öğretmenlerimiz ve Öğretmen Toplulukları Sorumlularımız ile Ankara’da bir araya gelerek dayanışma kampı düzenledik. 🌻
  • Programlarımızı afet döneminde revize etmeye başladık ve programlarımızın bazıları çalışmalarına başladı. Öğretmen adaylarının eğitim fakültesindeyken köye ve köy okullarına dair bilgi kazanmasını, köyde öğretmenlik yapmaya dair mesleki becerilerinin artmasını ve deneyim kazanmasını amaçlayan Köye İlk Adım Programımız, yeni öğretmen adaylarıyla çalışmalarına başladı.
  • Köy ve kırsal mahallelerdeki az nüfuslu okullarda çalışan, çok fazla meslektaşı ile bir arada olma şansı bulamayan öğretmenlere; hem mesleki, sosyal ve kişisel gelişim alanında hem de kırsalda yaşamanın getirdiği zorlukları aşmalarına destek olmak için yerelde topluluklar oluşturan Öğretmen Toplulukları Programımız da öğretmenlerimizin inisiyatifiyle buluşmalarına başladı. 
  • Eğitim buluşmaları yoluyla kırsalda yaşayan bakım verenlerin iyi olma halinin desteklenmesini, aile içi iletişimin güçlendirilmesini, okul-aile etkileşiminin güçlendirilmesini ve velilerin çocuk gelişimine ilişkin bilgi kazanmasını amaçlayan Kırsalda Aile Çalışmalarımız da Bursa Orhaneli’nde çalışmalarına devam ediyor.
  • Mesleğinin ilk üç yılındaki köy öğretmenlerinin okula ve köy ortamına alışma süreçlerini kolaylaştırmak için deneyimli öğretmenler tarafından birebir mentorluk yoluyla kişisel ve mesleki olarak güçlendirilmesini amaçlayan Köy Öğretmenleri El Ele Mentorluk Programımız da yeni dönem çalışmalarına başladı.
Bu resim için metin sağlanmadı
  • Tüm bu süreçte her alanda yanımızda bizlere destek olan Gönüllü Topluluklarımız da farklı çalışma gruplarında  faaliyetlerini sürdürüyor. Bizlere verdikleri olağanüstü katkılardan ötürü tüm gönüllülerimize çok teşekkür ediyoruz! 

“Aslında KODA beni yalnız hissettirmiyor. Orada da köy öğretmenleri var ve ışığını kaybetmemiş meslektaşlarımla bir arada olmak beni çok mutlu ediyor. Bir şeyler katıyoruz birbirimize. Onlar bize bir şeyler katı biz onlara katıyoruz. Deneyimlerimizi anlatıyoruz. Ya da eğitimlerde gelen hocalarımızın deneyimlerini öğreniyoruz. İşe yarar hissediyorum.” – Köy Öğretmenleri El Ele Programı Katılımcısı

Dayanışmayla,

KODA Topluluğu