Köye İlk Adım

Program videolarını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

2017 yılından bu yana Çocuk Atölyeleri ismiyle sürdürdüğümüz programımızı 2020-2021 eğitim öğretim döneminden itibaren Köye İlk Adım Programı olarak yürütüyoruz.

Neden?

Üniversitelerin eğitim fakültelerinde, köyde öğretmenliğe ve özellikle birleştirilmiş sınıflarda eğitime dair uygulama odaklı bir çalışma bulunmuyor. Üniversiteden mezun olan öğretmenler, özellikle mesleklerinin ilk yıllarında köye atandıklarında birçok problemle ilk kez karşılaşabiliyorlar. Sınıf içinde yaşanan zorlukların yanı sıra köy yaşamının kendine özgü kültürel ve fiziksel dinamiklerinden kaynaklanan problemlere de tek başına çözüm aramak durumunda kalıyorlar. KODA olarak yukarıda bahsedilen ihtiyaçların giderilmesine yönelik sorumluluğumuzu, üniversiteler ile iş birlikleri yaparak öğretmen adaylarını mezun olmadan önce köyde öğretmenlik süreçlerine hazırlamak olarak görüyoruz.

Nasıl?

Öğretmen adayı öğrencilerin, mezun olduklarında köy okullarında çalışmak için daha istekli ve hazır olmalarını amaçlıyoruz. Bu amacımızı gerçekleştirebilmek için eğitim fakültelerinde uygulanabilecek bir ders müfredatı geliştirdik. Bu müfredatta akademiyle saha çalışmalarını buluşturacak içeriklere, saha uygulamalarına, KODA’nın bugüne kadar köy okullarında dair oluşturduğu birikimine yer verdik. Program süresince, öğretmen adaylarının köy okullarına dair bilgi ve deneyim edinerek köye ilk atandıklarında yaşamlarının kolaylaşmasını sağlıyoruz.

Neler Yapıyoruz?

Bu programı iş birliği yaptığımız üniversitelerin Topluma Hizmet Uygulamaları, Hayat Bilgisi Öğretimi, Öğretmenlik Uygulaması ve İlkokulda Alternatif Uygulamalar dersleri kapsamında sürdürüyoruz. Akademisyenler, köy öğretmenleri ve üniversite öğrencilerinin iş birliği ile devam eden program; üniversitede yapılan teorik dersler ve köy okullarında gerçekleştirilen 6 atölye uygulamasından oluşuyor. Üniversitedeki teorik dersler sırasında Türkiye’de kırsalda eğitime dair genel bir çerçeve sunuluyor, eğitim fakültesi öğrencilerinin atölye uygulamaları sırasında kullanabilecekleri teorik bilgiler veriliyor.