KODA’nın 2023 Yılı

Merhaba,

2023, çoklu krizleri bir arada yaşadığımız zor bir yıldı. Bu yıl da köyde daha iyi eğitimin geleceğimiz için ne kadar önemli olduğunu anladık ve birlikte, dayanışma haliyle hareket etmenin önemini bir kez daha fark ettik. 

****************

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından topluluğumuzda bulunan tüm paydaşlarımıza ulaşmaya çalıştık. Düzenli olarak haberleştiğimiz 514 paydaşımızdan duyduğumuz bilgileri şubat ayının üçüncü haftası “Köylerde Durum Ne?” isimli bilgi notuyla kamuoyuyla paylaştık. Paydaşlarımızla iletişimimiz devam ederken programlarımızı afete dair revize etmeye başladık. 

Mart ayında topluluğumuzda bulunan ve katılabilen paydaş öğretmenlerle Ankara’da konaklamalı bir tesiste dayanışma kampında bir araya geldik.  Zor günlerin ardından bir arada olmak, birbirimizi duymak ve birlikte düşünmek istedik. Bu buluşmada hem birey olarak hem de öğretmen olarak iyi olma halini desteklemeyi amaçladık.

KODA ekibi olarak da depremden etkilenen dört ile 4’er kişilik gruplar halinde (Adıyaman, Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş) eşzamanlı ziyaretlerde bulunduk. Bu ziyaretlerden edindiğimiz bilgileri de Suna’nın Kızları desteğiyle ikinci bilgi notumuzda paylaştık

Saha dönüşü tüm KODA ekibi İstanbul’da bir araya geldik ve bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştayda ortaya çıkan “Köyde Eğitimde Nerede Kalmıştık?” isimli projemizi uygulamak için çalışmalara başladık. Depremden en çok etkilenen köy ve kırsal mahallelerdeki çocukların okullarında ailelerle iş birliği içinde hem akademik hem psikolojik olarak desteklenmelerini sağlamak amacıyla Adıyaman’da Rönesans Holding; Hatay’da Dalyan Vakfı desteğiyle “Köyde Eğitimde Nerede Kalmıştık?” projemizi 2023’ün Eylül ayında tamamladık.

Sahada projemiz devam ederken Hayata Destek Derneği’nin desteği ve Habitus Araştırma firmasından 4 antropolog arkadaşımızın katkısı ile afet sonrası göç hareketlerinin kırsalda eğitime etkisini araştırmak üzere Hatay ve Adıyaman’da Ağustos ayında köy ziyaretlerinde bulunduk. Bu ziyaretlerden elde ettiğimiz bulguları da “Deprem Sonrası Nüfus Hareketliliğinin Kırsalda Eğitim Üzerindeki Etkileri” isimli raporla paylaştık

Tüm çalışmalarımız devam ederken Afet Sonrası Kırsalda Eğitime Destek projemize başladık. Eğitimin sekteye uğradığı 60 köy ilkokulunda ulaşılacak 1050 öğrencinin evde ve okulda aldıkları eğitimin niteliğinin iyileştirilmesi; sosyal ve duygusal yönlerden bütünsel biçimde desteklenmesini amaçladığımız projemiz devam ediyor. Katılımcı öğretmenler, mentorluk, aile çalışmaları ve sosyal duygusal öğrenme alanlarında bilgiler ediniyor ve sahada uygulamalar yapıyor. 

Bursa Orhaneli’nde Kırsalda Eği̇ti̇m ve Ar-ge Merkezi kapsamında kırsal bir ilçeye odaklanarak, kırsalda eğitim alanında örnek niteliği taşıyabilecek uygulamaları hayata geçirmek için çalışmalarımıza devam ettik. Çocuk atölyeleri, sosyal duygusal öğrenme, aile çalışmaları gibi birçok farklı alanda paydaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

2016 yılından bugüne sahada yürütülen faaliyetlerde elde edilen tecrübenin ve bu faaliyetlerin etkisinin veri temelli bir şekilde yaygınlaştırılması için 2022-2023 döneminde araştırma ve savunu faaliyetlerine başladık. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Özyeğin Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, BAYETAV ve KODA iş birliği ile hayata geçirmeyi planladığımız araştırmamız TÜBİTAK 1001 BİNBİRÇABA deprem özel fonu kapsamında desteklendi. Bu projedeki hedefimiz afetten etkilenen 4500 civarı köyün en az 2000’ine giderek köydeki eğitim ve gelir kaynaklarına dair durum tespiti yapmak. 

Bu yıl, 18 farklı bölgede öğretmenlerle çalışmalarımız Öğretmen Toplulukları programımız kapsamında başladı. Topluluklarımız ihtiyaç duydukları konularda buluşmaya devam ediyor.

Öğretmen adaylarının eğitim fakültesindeyken köye ve köy okullarına dair bilgi kazanmasını amaçladığımız Köye İlk Adım programımızda güz döneminde 10 üniversiteyle çalışmaya başladık. Bahar dönemi ile birlikte toplamda 14 üniversite ile çalışacağız! 

Yılın son günlerinde Ankara’da yüz yüze Afet Sonrası Kırsalda Eğitim Çalıştayı düzenledik ve köydeki çocuklar için farklı paydaşlarla bir araya geldik. Yüz yüze çalıştay öncesi odak grup görüşmeleri yaptık ve birçok farklı görüşü duymuş olduk. Çalıştay raporuna ve politika öneri metnine buradan ulaşabilirsiniz.

2023 yılında Afet Sonrası Aile ve Çocukları Destekleme Ön Dokümanı; Çocuk Güvenliği Politika Belgesi ve Özel Gereksinimli Çocuklarla Çalışma Rehberi gibi farklı kaynakları da hazırladık. Programlarımızda kullandığımız birçok dokümanı da revize ederek paydaşlarımızla paylaştık.

KODA olarak tüm süreçlerimizde bizlere destek olan gönüllülerimizle yılı kapatmak için 28 Aralık’ta bir araya geldik. Yıl boyu bizlere destek olan 102 gönüllümüze çok teşekkür ederiz!

2024’ün de hepimiz için birbirimizden öğrenmeye ve ilham almaya devam ettiği bir yıl olmasını diliyoruz.